Razstava abstraktni tarot Amadea Ris

Na Oddelku za odrasle bralce se predstavlja Amadea Ris z razstavo Abstraktni tarot ARIS.

Mlada umetnica Amadea Ris je bila rojena v Postojni, kjer je obiskovala Osnovno šolo Miroslava Vilharja. Knjižnica Bena Zupančiča ji je kot odraščajoči deklici predstavljala drugi dom, saj so ji knjige dale priložnost pogleda skozi tisočero oči. Kasneje je zaključila maturo na Šolskem centru Postojna. Trenutno zaključuje prvo stopnjo likovne pedagogike na Pedagoški  fakulteti v Ljubljani, kjer se je za diplomo odločila pisati o tarotu. Raziskovala je delo psihoanalitika Carla Junga in jungovske psihoanalitičarke ter cantadore Clarisse Pinkole Estes.  Osredotoča se na razumevanje in razbiranje arhetipov, ki se pojavljajo znotraj tarot kart.

Abstraktni tarot Aris je prvi in edini celosten tarot (velika arkana + mala arkana) na svetu, ki je ustvarjen s popolnoma abstraktno tehniko (angl. klecksography, slo. kleksografija), a je kljub temu izjemno podobotvoren. Umetnica je pri svojem ustvarjanju uporabila isto tehniko, kot jo je Rorschach uporabljal za svoje psihološke inkblot teste.

Komplet kart za tarot je intuitivno nastajal  zadnjih nekaj let, v preteklem letu pa se je izoblikovala končna ureditev kart. V prihodnjem letu avtorica namerava končati in izdati knjigo z opisom kart in poglobljenim vpogledom v mistiko Abstraktnega Tarota Aris.

Za več informacij si lahko preberete njeno diplomsko nalogo, ki jo z veseljem prilaga poleg razstavljenih kart. Če imate kakšno vprašanje, ji lahko  pišete na mail aris.deusart@gmail.com ali pa ji sledite na instagramu pod imenom @amadearis.