Odrasli

V pritličju se nahaja oddelek za odrasle, kjer lahko uporabniki dostopajo do leposlovnih ter strokovnih knjig v slovenskem ali tujem jeziku. Poleg knjižne literature je na voljo tudi neknjižno gradivo sestavljeno iz glasbenih zgoščenk, DVD-jev, zvočnih knjig, zemljevidov, jezikovnih tečajev, …

Gradivo je razvrščeno po mednarodnem knjižničnem klasifikacijskem sistemu – UDK, kateri zajema vsa področja človeškega znanja. Strokovna literatura je razvrščena v 9 osnovnih skupin od 0-9, znotraj katere si knjige sledijo po abecednem vrstnem redu.  Leposlovna dela so postavljena glede na žanr in književnost posameznih jezikov.

Oddelek  za odrasle je prostega pristopa, kar omogoča, da si lahko bralec sam poišče gradivo ali pa za pomoč povpraša strokovnega delavca.

Vljudno vabljeni !

Obvestila / Novice

 • Festival Brati gore: Barbara Popit bo predstavila svojo knjigo Poklon Himalaji

  V okviru mednarodnega dneva gora in projekta Alpske konvencije, festivala Brati gore, bo v torek, 13. decembra, ob 18. uri v čitalnici Barbara Popit predstavila svoj knjižni prvenec Poklon Himalaji. Letošnji festival Brati gore zaokrožuje naslov Ženske premikajo gore.
  preberi več
 • Jaz te vidim kot – multimedijski projekt

  Kulturno društvo Cajt v sodelovanju s knjižnico vabi v sredo, 30. 11. ob 17.00 na odprtje razstave in predstavitev projekta Jaz te vidim kot. V letošnjem naboru se s svojimi interpretacijami kulturne dediščine in zapuščine predstavljajo: likovna ustvarjalka Jasmina Čelan, ki  se bo predstavila z likovnim delom o pisateljici Lei Fatur, likovni ustvarjalec Marino Samsa, ki je upodobil pesnika Jakoba Tominca, in glasbenik Vital Jurca, ki se je z glasbenim delom poklonil skladatelju Vilku Ukmarju. Gre za multimedijski projekt, ki bo v knjižnici na ogled do konca leta.
  preberi več
 • Živa Knjiga, kulturna prireditev, ŠENT, DC Postojna

  Vabimo vas, da se pridružite kulturni prireditvi ŽIVA KNJIGA, ki jo je pripravilo Združenje za duševno zdravje ŠENT, DC Postojna. Srečali se bomo v ponedeljek, 28. novembra, ob 10. uri v čitalnici knjižnice. Spoznavali bomo različne življenjske zgodbe.
  preberi več
 • Romarski večer in predstavitev knjige POTopis – VILJEM GOGALA

  V četrtek, 24. novembra,  ob 18. uri, KNJIŽNICA PIVKA vabi na romarski večer s predstavitvijo knjige POTopis Viljema Gogale. Nekdanji novinar Sobotne priloge Dela je zapustil sodobni utrip sveta in se prelevil v beraškega romarja.
  preberi več
 • Razstava starih predmetov iz zbirke Branka Klanjška

  Naša knjižnica je v sodelovanju s ŠKD in KS Orehek na ogled postavila razstavo zbiralca, domačina iz Orehka, Branka Klanjška pod naslovom: Stari predmeti odstirajo preteklost in pripovedujejo zgodbe naše dediščine. Njegova bogata etnološka zbirka je gotovo ena največjih tovrstnih in skrbno ohranjenih v našem prostoru. Je dragocena dediščina, ki odstira pogled na delo in življenje naših preteklih rodov. Razstava bo na ogled do 12. decembra 2022.
  preberi več
 • V tednu slovenskih splošnih knjižnic gostimo pisatelja ŽIGO X. GOMBAČA

  Ob TEDNU SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC bomo v sredo, 16. novembra, ob 18. uri v čitalnici knjižnice v Postojni gostili pisatelja, medijskega multipraktika, športnika, človeka vsebine in širine ŽIGO X. GOMBAČA. Pogovor bo tekel o literaturi, dimenzijah otroških in mladinskih knjig, branju v šolah ter še o različnih temah, poteh in stranpoteh, ki smo jih v sodobnosti vzeli za svoje tako mladi kot tudi "starejši mladinci". Pogovor z avtorjem in multipraktikom bo vodila mag. Magdalena Svetina Terčon, šolska knjižničarka iz OŠ Miroslava Vilharja. Hkrati bomo zaključili tudi bralno akcijo Primorci beremo 2022 in podelili priznanja.
  preberi več
 • V pogovornem večeru Naši POrtreti bo gost Žan Kafol

  V knjižnici v Tednu splošnih knjižnic nadaljujemo s ciklusom pogovornih večerov Naši POrtreti, ki jih vodi novinarka Helena Premrl. 17. novembra ob 18. uri bomo v čitalnici gostili ŽANA KAFOLA, pobudnika Facebook skupine Pstwjna in ljubiteljskega fotografa, ki v naravnem studiu ustvarja zgodbe iz ptičje in proteusove perspektive. Septembra je s svojo fotografijo Cerkniškega jezera iz zraka postal glavni zmagovalec fotonatečaja National Geographica. 
  preberi več
 • TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC

  Letos med 14. in 18. novembrom knjižnice po vsej Sloveniji praznujemo TEDEN IN DAN SPLOŠNIH KNJIŽNIC. V prihajajočih dneh se bodo v knjižnicah zvrstili različnih dogodki, s katerimi želimo nagovoriti zveste obiskovalce knjižnic in prebivalce v lokalnih skupnostih pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo. Posebno pozornost bomo posvetili BRANJU – spodbujanju in negovanju bralne kulture, obenem pa bomo opozorili na vzporedne bogate knjižnične vsebine, ki jih pripravljamo splošne knjižnice. Vabimo vas, da se nam pridružite in se udeležite katerega od naših dogodkov.
  preberi več
 • Predavanje Tanje Stanković: Ne obstaja kemična rešitev za duhovne težave 

  Društvo projekt človek, sprejemni center Piran v sodelovanju s knjižnico 7. 11. ob 18. uri vabi na predavanje Tanje StankovićNe obstaja kemična rešitev za duhovne težave. Na predavanju bo govorila o tesni povezavi med telesom, umom in duševnim zdravjem. V Društvu Projekt Človek je zaposlena 22 let, v zasebni psihoterapevtski praksi pa 8 let. Delala je z otroci in mladostniki,  odraslimi s težavami v duševnem zdravju, obsojenkami v Zavodu za prestajanje kazni zapora in svojci zasvojenih.
  preberi več
 • Predavanje Dunje Nanut o taborišču Rižarna

  Združenje borcev za vrednote NOB Postojna vabi v sodelovanju s knjižnico 4. novembra ob 18. uri na predavanje DUNJE NANUT o taborišču Rižarna, ki bo v čitalnici knjižnice. Rižarna je bila najprej stavba v kateri so luščili riž, leta 1943 pa so jo nacisti spremenili v zbirno in uničevalno taborišče v Trstu.
  preberi več