Odrasli

V pritličju se nahaja oddelek za odrasle, kjer lahko uporabniki dostopajo do leposlovnih ter strokovnih knjig v slovenskem ali tujem jeziku. Poleg knjižne literature je na voljo tudi neknjižno gradivo sestavljeno iz glasbenih zgoščenk, DVD-jev, zvočnih knjig, zemljevidov, jezikovnih tečajev, …

Gradivo je razvrščeno po mednarodnem knjižničnem klasifikacijskem sistemu – UDK, kateri zajema vsa področja človeškega znanja. Strokovna literatura je razvrščena v 9 osnovnih skupin od 0-9, znotraj katere si knjige sledijo po abecednem vrstnem redu.  Leposlovna dela so postavljena glede na žanr in književnost posameznih jezikov.

Oddelek  za odrasle je prostega pristopa, kar omogoča, da si lahko bralec sam poišče gradivo ali pa za pomoč povpraša strokovnega delavca.

Vljudno vabljeni !

Obvestila / Novice

 • Odpiramo KNIJŽNICO SEMEN

  V naši knjižnici letos uvajamo ekološko novost - KNIJŽNICO SEMEN, ki bo namenjena uporabnikom knjižnice in ljubiteljskim pridelovalcem zelenjave. V ta namen vas vabimo na DNEVE ZBIRANJA domačih semen, ki bodo potekali od 15. do 25. marca 2023 v osrednji knjižnici v Postojni in v enoti Pivka. 
  preberi več
 • Razstava plakatov POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA

  Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna in Osnovna šola Antona Globočnika Postojna vas v sodelovanju s Knjižnico Bena Zupančiča Postojna vabita na odprtje razstave za javnost POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA, v četrtek, 9. marca, ob 17. uri v ŠOLSKI KNJIŽNICI OSNOVNE ŠOLE MIROSLAVA VILAHARJA POSTOJNA. V programu sodelujejo: kitarski duo Jaka Biščak in Hana Praprotnik) pod mentorstvom prof. Nataše Črnugelj iz Glasbene šole Postojna ter učenci obeh osnovnih šol.
  preberi več
 • Razstava PERGAMANO

  S pergamano tehniko lahko ustvarjamo voščilnice, vabila, slike in podobne izdelke iz pergamentnega (paus) papirja. Za izdelavo se uporablja posebne barve, pripomočke in orodja, ki zajemajo različne tehnike: prerisovanje, embossing tehniko, luknjanje, izsekavanje, izrezovanje … Takšno delo zahteva dobre oči in veliko potrpljenja, vendar pa je ves trud poplačan ob pogledu na čudovite čipke, ki pri tem nastajajo. Tokrat svoja lepa dela predstavljajo naše tri domače ustvarjalke: Tomislava Lutar Delost, Zorka Pavlovčič in Helena Šabec.
  preberi več
 • RAZSTAVA OB 40. OBLETNICI ŠOLSKEGA CENTRA POSTOJNA

  Šolski center Postojna je vzgojno-izobraževalna ustanova, ki pod isto streho zagnano in utečeno izvaja programe poklicnega, srednjega strokovnega in splošnega izobraževanja. Leta 2022 je minilo 40 let, odkar je šola izobraževanju začela nuditi prostor na sedanji lokaciji – na Špicah, kot domačini poimenujejo hrib, kjer stoji šolska stavba ŠC Postojna.
  preberi več
 • Čajanka bo posvečena profesorju Silvu Faturju

  Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka in knjižnica Pivka vabita Vas in vaše prijatelje na čajanko in večer spominov na pivškega rojaka in prijatelja. To je bil profesor SILVO FATUR. Srečali se bomo v četrtek, 2. marca, ob 17. uri v čitalnici knjižnice v Pivki. Spomnili se bomo njegovega bogatega kulturnega in literarnega dela ter obudili spomine nanj. Vabljeni k sodelovanju! Pogovor bo vodila prof. Irena Margon.
  preberi več
 • Predstavitvena delavnica čuječnosti z Evo Požar

  V torek, 7. marca, od 18. do 20. ure, vabimo v čitalnico knjižnice na predstavitveno delavnico čuječnosti z Evo Požar. Delavnica je namenjena vsem, ki se s čuječnostjo šele spoznavajo, kot tudi tistim, ki jo že prakticirajo. Prav tej bo namenjena predstavitev, kjer se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – zavedanje dihanja, zavedanja telesa, meditativno gibanje in druge krajše vaje.
  preberi več
 • Razstava Pesmi v grafiki/ Srečko Kosovel

  Galerija Hiša kulture v Pivki z razstavo PESMI V GRAFIKI / SREČKO KOSOVEL gostuje v naši knjižnici od 6. februarja do 4. marca 2023. Pesmi v grafiki je naslov večletnega projekta (2022–2025), ki raziskuje povezave med poezijo in likovno umetnostjo skozi medij grafike. Svoja dela predstavljajo sodelujoči umetniki: Jovana Đukić, Miha Majes, Monika Plemen in Maša Pušnik.
  preberi več
 • Strokovno predavanje DIGI-SCENA, opismenjevanje in aplikacija

  V sredo, 15. februarja, ob 18. uri vabljeni v čitalnico knjižnice na predavanje DIGI-SCENA v organizaciji Zavoda RISA in Centra KORAK, Kranj. Predavala bo strokovna sodelavka na projektu: Pika Škerlj, mag. kons.-rest. Glavni nosilec projekta DIGI-SCENA je Zavod RISA, center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, projektni partner pa Center KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. V okviru projekta izvajajo izobraževanja po celi Sloveniji in razvijajo prilagojeno internetno aplikacijo.
  preberi več
 • Fotografska razstava Z mojih sprehodov Jasmine Čelan

  Jasmina Čelan je tokrat svojo ustvarjalnost na področju fotografije strnila v razstavo z naslovom Z mojih sprehodov. Na barvnih in črno-belih fotografijah prepoznavamo pretežno utrinke Postojne in njene okolice, prizore znanih in neznanih kotičkov, detajlov in pogledov, ki s svojo sporočilnostjo nizajo zgodbe in nas povedejo k globljemu razmisleku. Nastale so v razdobju 2007 do 2010, največ v Majlontu in na Planinskem polju. Prikazujejo pokrajino, kjer je avtorica iskala posebne, mogoče malo magične atmosfere v megli. Drugi vidik je povezan z arhitekturo, prikazuje odsevanja ali zgolj izčiščeno abstrakcijo.
  preberi več
 • Enota Pivka in potujoča knjižnica danes ne obratujeta!

  Zaradi izrednih razmer sta danes zaprti enoti knjižnice, osrednja knjižnica pa deluje po ustaljenem urniku.
  preberi več