Otroci in mladina

V prvem nadstropju se nahaja otroški in mladinski oddelek, kjer so na voljo leposlovna dela, poljudnoznanstvena literatura za otroke, starše, učitelje in vzgojitelje. Uporabniki si lahko izposodijo tudi otroške revije, družinske filme, risanke, pravljice, knjige v tujih jezikih, … Na oddelku si lahko bralci poslužujejo čitalnico ter uporabljajo računalnike.

Strokovna literatura je razporejena v UDK skupine od 0 do 9. Knjige si sledijo po abecednem vrstnem redu.
Leposlosvoje je razvrščeno glede na starostno skupino (cicibani, pionirji, mladina) in prav tako urejeno po abecednem vrstnem redu.

Oddelek za mlade bralce organizira številne dejavnosti, s katerimi vzpodbuja bralno kulturo, razvija otroško domišljijo in številne spretnosti. Otroci lahko svoje znanje pokažejo in ga dodatno razvijajo v ustvarjalnih delavnicah, kvizih, mesečnih ugankah, pri urah pravljic, …

Letno sodelujemo pri projektu Rastem s knjigo. V naše prostore redno zahajajo različne skupine iz vrtcev, osnovnih ter srednjih šol.

Vljudno vabljeni !

Obvestila / Novice

 • Razstava plakatov POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA

  Osnovna šola Miroslava Vilharja Postojna in Osnovna šola Antona Globočnika Postojna vas v sodelovanju s Knjižnico Bena Zupančiča Postojna vabita na odprtje razstave za javnost POT KNJIGE, OD AVTORJA DO BRALCA, v četrtek, 9. marca, ob 17. uri v ŠOLSKI KNJIŽNICI OSNOVNE ŠOLE MIROSLAVA VILAHARJA POSTOJNA. V programu sodelujejo: kitarski duo Jaka Biščak in Hana Praprotnik) pod mentorstvom prof. Nataše Črnugelj iz Glasbene šole Postojna ter učenci obeh osnovnih šol.
  preberi več
 • Enej Zadnik Rupnik razstavlja svoj strip Super strela

  Pozdravljeni mladi ljubitelji stripov na otroškem oddelku naše knjižnice in dobrodošli na razstavi izvirnega stripovskega sveta, ki ga predstavlja ENEJ ZADNIKAR RUPNIK, devetletni učenec 4. razreda OŠ Miroslava Vilharja. Sledite junaku SUPER STRELA in napetih zgodb ne bo zmanjkalo vse do 4. februarja, ko bo razstava na ogled.
  preberi več
 • Ura pravljic malo drugače – Ohranimo drevesa in Napišimo pravljico

  V sodelovanju z društvom HNUM vabimo otroke na posebno zanimivo URO PRAVLJIC v sredo, 18. januarja ob 17. uri. Prebrali bomo zgodbe iz knjižice z naslovom OHRANIMO DREVESA, OHRANIMO GOZDOVE, ki je nastala v študijskem krožku, in zgodbo NAPIŠIMO PRAVLJICO pod mentorstvom Polone Ženko.
  preberi več
 • PRVA URA PRAVLJIC – otroška predstava MIŠEK BAMI

  DRAGI OTROCI! V sredo, 19. oktobra, ob 17. uri vabljeni v čitalnico knjižnice, kjer bomo spet začeli z našimi priljubljenimi urami pravljic. Prva URA PRVLJIC bo slikovita otroška predstava in delavnica MIŠEK BAMI z avtorico Natašo Frank.
  preberi več
 • Zaključek akcije Počitnice s knjigo

  Dragi otroci!  17. septembra, na dan zlatih knjig, smo zaključili poletno bralno akcijo Počitnice s knjigo. Vse, ki ste uspešno izpolnili zgibanko s štampiljkami, bomo obdarili z unikatno majico, ki jo je oblikoval knjižničar Nenad. V sredo, 28.9., ob 17.uri vas majice čakajo na otroškem oddelku naše knjižnice. Otroci, ki ste zbirali štampiljke v PIVKI, boste majice dobili v torek, 27.9., ob 17.uri!
  preberi več
 • Razstava IGRAČE MOJEGA OTROŠTVA

  V sodelovanju s Klubom upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine na temo: SPOZNAJ? OHRANI.VARUJ!, ki se odvija pod okriljem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije z letošnjim motom (Vz)tajnostna dediščina, bo v čitalnici knjižnice na ogled razstava IGRAČE MOJEGA OTROŠTVA od 26. septembra do 14. oktobra.
  preberi več
 • V Knjižnici Pivka vabijo na razstavo KO ZGODBE OŽIVIJO

  KNJIŽNICA PIVKA in skupina »KVAČKANE NITKE« prirejata razstavo knjig in kvačkanih igrač z naslovom KO ZGODBE OŽIVIJO. Otvoritev bo 15. septembra ob 15. uri v Knjižnici Pivka. Sodeloval bo krožek »Beremo skupaj«. Razstava bo na ogled do 7. oktobra.
  preberi več
 • V poletje s knjigo-paketi presenečenja

  Poletje je tu! Čas počitnic in dopustov je prijetna priložnost, ki vas vabi tudi k prebiranju dobrih knjig. Zato smo knjižničarji za vas pripravili PAKETE PRESENEČENJA z obilico dobrega branja in izbora odlične literature za vse generacije in okuse. Pridite in pustite se presenetiti!
  preberi več
 • Počitnice s knjigo

  Dragi otroci! Juhuhuuu, počitnice so tu! Lepo vabljeni, da ponovno sodelujete v naši bralni akciji POČITNICE S KNJIGO.
  Vsi otroci, ki nas boste med poletnimi počitnicami obiskali SEDEMKRAT in si ob vsakem obisku izposodili najmanj 3 knjige, boste prejeli štampiljko. Štampiljke boste zbirali v svoji zgibanki, ki jo dobite na otroškem oddelku. Zato pridno prebirajte in zbirajte. Enako velja za knjižnico Pivka. Za pridno branje pa bodo srečni izžrebanci ob koncu akcije nagrajeni.
  preberi več
 • S kolesom in knjigo v nove dogodivščine

  V četrtek, 15. junija, se bo v Postojni točno pred našo knjižnico končala prva etapa letošnje kolesarske dirke po Sloveniji. Knjižničarke vam predlagamo, da v lepih sončnih dneh vzamete nahrbtnik s knjigo, skočite na kolo in se odpeljete na odkrivanje novih kotičkov. V senci košatih dreves se odpočijte in s knjigo "zdirkajte" v svet fantazijskih dogodivščin. Izbor knjig s kolesarsko tematiko smo pripravili na otroškem oddelku.
  preberi več