Otroci in mladina

V prvem nadstropju se nahaja otroški in mladinski oddelek, kjer so na voljo leposlovna dela, poljudnoznanstvena literatura za otroke, starše, učitelje in vzgojitelje. Uporabniki si lahko izposodijo tudi otroške revije, družinske filme, risanke, pravljice, knjige v tujih jezikih, … Na oddelku si lahko bralci poslužujejo čitalnico ter uporabljajo računalnike.

Strokovna literatura je razporejena v UDK skupine od 0 do 9. Knjige si sledijo po abecednem vrstnem redu.
Leposlosvoje je razvrščeno glede na starostno skupino (cicibani, pionirji, mladina) in prav tako urejeno po abecednem vrstnem redu.

Oddelek za mlade bralce organizira številne dejavnosti, s katerimi vzpodbuja bralno kulturo, razvija otroško domišljijo in številne spretnosti. Otroci lahko svoje znanje pokažejo in ga dodatno razvijajo v ustvarjalnih delavnicah, kvizih, mesečnih ugankah, pri urah pravljic, …

Letno sodelujemo pri projektu Rastem s knjigo. V naše prostore redno zahajajo različne skupine iz vrtcev, osnovnih ter srednjih šol.

Vljudno vabljeni !

Obvestila / Novice

 • Vabljeni na NOČ KNJIGE v naši knjižnici

  Tudi letos bomo v postojnski knjižnici obeležili tradicionalni dogodek NOČ KNJIGE 2022, v katerega se uspešno vključujemo že vrsto let zapored. V petek, 22. aprila, ob 18. uri, na predvečer ob svetovnem dnevu knjige - 23. aprilu, vabimo otroke od 8 let dalje, ki so ustvarjalno in pustolovsko navdahnjeni, da se udeležijo zanimivega dogodka in postanejo junaki večera. Letos obeležujemo 100-letnico rojstva Karla Destovnika Kajuha.
  preberi več
 • Ure pravljic v Pivki

  KNJIŽNICA PIVKA vabi otroke na URE PRAVLJIC ob četrtkih ob 16. uri. 24. marca bomo skupaj odkrivali in spoznavali najlepše pravljice Ele Peroci, saj obeležujemo 100-letnico njenega rojstva. Naslednja urica, ki bo 31. marca, pa je  zavita še v skrivnost. LEPO POVABLJENI.
  preberi več
 • Obeležujemo svetovni dan voda

  Vse smo pripravili za jutrišnji 22. marec, ko tudi v knjižnici obeležujemo SVETOVNI DAN VODA. Na našem otroškem oddelku smo v sodelovanju s podjetjem KOVOD Postojna postavili slikovito, zanimivo in poučno in interaktivno razstavo za naš mladi rod. Številne knjige in slikanice vam bodo v zanimivo branje, kajti zgodbe o vodi nimajo konca. 
  preberi več
 • Ura pravljic in razstava o ELI PEROCI

  Dragi otroci in starši! V sredo, 9. marca, ob 17. uri v našem pravljičnem kotičku na otroškem oddelku spet začenjamo z URAMI PRAVLJIC. Tokrat bo prva posvečena pravljicam priljubljene otroške pisateljice ELE PEROCI, saj obeležujemo 100-letnico njenega rojstva. Pripravili smo vam tudi malo razstavo njenih, še vedno iskanih pravljic in občudovanih slikanic.
  V pivški knjižnici pa bo ura pravljic 10. marca ob 16. uri. Lepo povabljeni!
  preberi več
 • Poklon SLOVENSKEMU KULTURNEMU PRAZNIKU

  V mesecu kulture in ob Slovenskem kulturnem prazniku se s priložnostnima knjižnima razstavama na oddelku za odrasle bralce in na otroškem oddelku poklanjamo našemu največjemu poetu dr. Francetu Prešernu. Med drugim smo ponosni, da lahko pokažemo marsikatero, tudi arhivsko, staro knjižno izdajo Prešernovih Poezij kot tudi eno najnovejših, ekskluzivnih izdaj iz leta 2020.
  preberi več
 • Obvestilo o odpovedi prireditev Dina Pivka

  Zavod za turizem Pivka in knjižnica obveščata, da so zaradi vsesplošnih omejitev in zdravstvenih razmer v januarju in februarju odpovedane vse načrtovane ure pravljic in delavnice za otroke pod okriljem Dina Pivka v Krpanovem domu. Ko bodo razmere dopuščale, jih bomo z veseljem izvedli. Hvala za razumevanje.
  preberi več
 • Ure pravljic v Dini

  Na uricah pravljic bodo otroci spoznavali svet živali skozi pravljične pripovedi. Z njimi bodo Martin Krpan, Rdeča kapica, volk, medved in ris. Doživetje bo zares pravljično.
  Ali res vemo, če je Rdečo kapico pojedel volk? Koliko živali je Martin Krpan srečal na svoji poti? Kdo je pojedel kašico? Medved ali punčka? Vabimo vse otroke s starši, da se udeležijo uric pravljic vsak četrtek ob 16.00, saj je spoznavanje živali skozi pripovedke zabavno in poučno.
  preberi več
 • Knjižna razstava Zimska pravljica in Uganka meseca

  Dragi otroci! Na oddelku za otroke in mladino vas čaka nova knjižna razstava z naslovom "ZIMSKA PRAVLJICA", pester izbor različnih slikanic, zgodb, pesmic in ugank. Vabimo vas k branju, zato si izposodite katero izmed mnogih, hkrati pa vas vabimo tudi k reševanju UGANKE MESECA JANUARJA.
  preberi več
 • Knjižnična detektivka

  TEŽKI BRALCI - Knjižnična detektivka - tekmovanje med predstavniki osnovnih šol iz 6. razredov - podelitev nagrad
  preberi več
 • Naš uspešen projekt motivacije branja Erasmus+

  Ena od ključnih ciljnih vsebin knjižnice je dvig motivacije branja. Zato smo se odločili, da poskušamo z dogodki, tečaji in delavnicami dvigniti motivacijo branja v matični ustanovi in lokalnem okolju. Prav to nam je uspelo z mednarodnim povezovanjem. V sodelovanju z Nacionalno knjižnico Rim smo v okviru projekta ERASMUS+ (ki so ga tudi v celoti financirali), razvili in ustvarili pravo detektivko v knjižnici oziroma v sobi pobega. Najprej so se izkazali šestošolci iz osnovnih šol občin Postojna in Pivka.
  preberi več