Podružnice

citalnica

Osrednja enota knjižnice je s svojo dejavnostjo usmerjena v nenehno izobraževanje vseh kategorij prebivalstva. Knjižnica v lokalnem okolju predstavlja centralni knjižni servis, ki občanom omogoča informacijsko in lokacijsko podporo pri učenju, raziskovanju ter kvalitetnem druženju in zabavi. Poslanstvo naše knjižnice je, da je s svojim delom odprta za vse segmente javnosti in to pod enakimi pogoji. Poleg osnovnih dejavnosti in izposoje gradiva mora program knjižnice vsebovati tudi dodatne dejavnosti, ki vključujejo organizacijo prireditev, kulturno udejstvovanje, sodelovanje z lokalno skupnostjo in organizacijami, sodelovanje s strokovno javnostjo, širše družbeno in mednarodno povezovanje. Knjižnica vsem omogoča brezplačen dostop do knjižničnega gradiva, dostop do svetovnega spleta in kulturnih prireditev. Naša knjižnica, za razliko od večine drugih splošnih knjižnic po Sloveniji, nima letne članarine ima pa enkratno vpisnino.

Obvestila / Novice

SONY DSC

Prostori knjižnice v Pivki omogočajo, da je knjižnica zasnovana kot sodobno, družbeno-informacijsko središče. Enota Pivka zajema približno 24.000 knjig. Uporabnikom je na voljo čitalnica, opremljena z dnevnim časopisjem in revijami. Bralci imajo dostop do računalnikov, razstavnega prostora ter otroškega kotička. V stavbi se nahaja dvigalo, ki omogoča lažji dostop do knjižničnih prostorov. 

Podružnična enota v Pivki je bila najprej organizirana v sobi na železniški postaji in je ob odprtju leta 1965 premogla 4198 knjig. Leta 1976 je knjižnica pridobila nove prostore v takratnem Domu JLA. Leta 1991 je med vojno za Slovenijo prenehala delovati in knjige so bile zopet prenesene na železniško postajo Pivka ter spravljene v skladišče. Leta 1994 je knjižnica ponovno pričela delovati v prenovljenih prostorih kulturno – trgovskega centra, kjer deluje še danes. Ob svoji 50–letnici je bila knjižnica prenovljena in povečana. Knjižnica v Pivki ponuja gradivo za razvedrilo in prosti čas, pester izbor leposlovja ter poljudnih strokovnih knjig, gradivo za otroke in mladino, avdio in video gradivo, izposojo e-knjig ter dostop do strokovnih in poljudnih podatkovnih baz.

Obvestila / Novice

 • Predstavitev hrvaške romarske poti Camino Krk

  25. aprila ob 18. uri vabljeni v pivško enoto knjižnice, kjer bosta Nika Korošec in Adrijana Godina predstavili hrvaško romarsko pot Camino Krk.
  preberi več
 • Sanjamo svobodo – nočno doživetje za najstnike ob svetovnem dnevu knjige

  Noč knjige je mednarodni dogodek, s katerim obeležujemo 23. april – Svetovni dan knjige. V Sloveniji bo letos že 11. leto zapored navduševal ljubitelje knjig in znanja.
  Letos se bo Noč knjige v Knjižnici Bena Zupančiča Postojna pričela v petek, 19. aprila, ob 18. uri in končala prihodnji dan – 20. aprila, zjutraj. Na večizrazno doživetje, ki se bo nadaljevalo s spanjem v družbi knjig in prijateljev, zaključilo pa z zajtrkom v knjižnici, vabimo najstnike 3. triade OŠ iz občin Postojna in Pivka.
  preberi več
 • Pogovor o Srečku Kosovelu

  Kulturno društvo Lipa Pivka vas v četrtek, 11. aprila, ob 17. uri vabi v knjižnico v Pivki na čajanko z naslovom »VSI BODO DOSEGLI SVOJ CILJ, LE JAZ GA NE BOM DOSEGEL…«
  preberi več
 • Brisanje neaktivnih članov

  Vljudno vabimo vse, ki niste obiskali knjižnice že eno leto, da se najkasneje do 13. aprila 2024 oglasite pri nas in si izposodite kakšno knjigo, saj vam bo v nasprotnem primeru preteklo članstvo in boste izbrisani iz naše baze. Če si boste želeli izposojati gradivo, bo namreč potreben ponoven vpis. Veseli bomo vašega obiska!
  preberi več
 • Marčevska Urica poezije

  28. marca ob 17. uri vas vabimo v knjižnico v Pivki na Urico poezije. Mama je tema prihajajoče urice, ki jo bo z glasbenim vložkom popestrila mlada flavtistka Nina Sotlar, po prireditvi pa ob kozarčku pijače sledi še žrebanje knjižnih nagrad.
  preberi več
 • Potujoča knjižnica v sredo, 28. 2. 2024, ne bo vozila

  Zaradi okvare potujoča knjižnica tudi jutri, v sredo, 28. februarja 2024, ne bo vozila.  Kraje Trnje, Klenik, Volče, Čepno, Neverke, Kal in Prestranek bo naslednjič obiskala čez dva tedna. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
  preberi več
 • Bibliobus v torek, 27. februarja 2024, ne bo vozil

  Zaradi okvare potujoča knjižnica v torek, 27. februarja 2024, ne bo obiskala krajev: Gradec, Zagorje, Drskovče, Parje, Juršče, Palčje, Slovenska vas. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
  preberi več
 • Bibliobus v ponedeljek, 12. februarja, ne bo vozil.

  Vse uporabnike, ki obiskujejo potujočo knjižnico v Grobiščah, Matenji vasi, Kočah, Slavini, Selcah in Žejah, obveščamo, da v ponedeljek, 12. februarja, potujoča knjižnica zaradi okvare v njihov kraj ne bo vozila. Ker še ne vemo ali bo okvara odpravljena v enem dnevu, obstaja možnost, da bibliobus tudi v torek ne bo vozil.
  preberi več
 • Predavanje Posebnosti komunikacije z ljudmi z demenco

  V sredo, 31. januarja, ob 18. uri vas vabimo v čitalnico knjižnice v Postojni na predavanje Posebnosti komunikacije z ljudmi z demenco.
  preberi več
 • Likovna razstava »SUHORJE IN SUHORCA 2023«

  Med 19. januarjem in 15. februarjem 2024 si lahko v knjižnici v Pivki ogledate razstavo likovnih del "Suhorje in Suhorca 2023". Otvoritev razstave, o kateri bosta spregovorila mentor kolonije Bagrat Arazyan in slikar Janez Ovsec, bo v četrtek, 18. januarja, ob 17. uri.  
  preberi več

Vabljeni k ogledu posnetka o zgodovini potujoče knjižnice
https://sikpos.si/video/

———————————————————————————————————————– 

 

URNIK POSTAJALIŠČ POTUJOČE KNJIŽNICE

Septembra 2017 je po občinah Postojna in Pivka zapeljalo že četrto vozilo, ki nadaljuje tradicijo potujoče knjižnice v teh krajih vse od leta 1979. Sedanje vozilo ima skupno dolžino 9,6 metra in je za dober meter daljše od predhodnega bibliobusa, poleg tega pa je na njem prostor za skoraj 5000 knjig in ostalo knjižnično gradivo. Opremljeno je s sodobno računalniško opremo, mobilnim in brezžičnim internetom za uporabnike, napravo za barvno tiskanje in skeniranje ter projektorjem. Vozilo je opremljeno tudi z dvigalom, ki omogoča obisk gibalno oviranim posameznikom in invalidom ter poenostavlja obisk z otroškimi vozički.

Za zunanjo grafično podobo, je zaslužen naš postojnski oblikovalec Gorazd Koščak. Z novim bibliobusom bomo tudi v prihodnje uresničevali naše mobilno poslanstvo, širili bralno kulturo in obenem zmanjševali razliko med mesti in podeželjem.

———————————————————————————————————————————

Dolgoletni partner bibliobusa je Zavarovalnica Triglav.

V letu 2023 nam Zavarovalnica Triglav namenja sponzorska sredstva

za izvajanje dodatnih dejavnosti na potujoči knjižnice.

Hvala!

 

Obvestila / Novice