Podružnice

citalnica

Osrednja enota knjižnice je s svojo dejavnostjo usmerjena v nenehno izobraževanje vseh kategorij prebivalstva. Knjižnica v lokalnem okolju predstavlja centralni knjižni servis, ki občanom omogoča informacijsko in lokacijsko podporo pri učenju, raziskovanju ter kvalitetnem druženju in zabavi. Poslanstvo naše knjižnice je, da je s svojim delom odprta za vse segmente javnosti in to pod enakimi pogoji. Poleg osnovnih dejavnosti in izposoje gradiva mora program knjižnice vsebovati tudi dodatne dejavnosti, ki vključujejo organizacijo prireditev, kulturno udejstvovanje, sodelovanje z lokalno skupnostjo in organizacijami, sodelovanje s strokovno javnostjo, širše družbeno in mednarodno povezovanje. Knjižnica vsem omogoča brezplačen dostop do knjižničnega gradiva, dostop do svetovnega spleta in kulturnih prireditev. Naša knjižnica, za razliko od večine drugih splošnih knjižnic po Sloveniji, nima letne članarine ima pa enkratno vpisnino.

Obvestila / Novice

 • Enota Pivka in potujoča knjižnica danes ne obratujeta!

  Zaradi izrednih razmer sta danes zaprti enoti knjižnice, osrednja knjižnica pa deluje po ustaljenem urniku.
  preberi več
 • Enej Zadnik Rupnik razstavlja svoj strip Super strela

  Pozdravljeni mladi ljubitelji stripov na otroškem oddelku naše knjižnice in dobrodošli na razstavi izvirnega stripovskega sveta, ki ga predstavlja ENEJ ZADNIKAR RUPNIK, devetletni učenec 4. razreda OŠ Miroslava Vilharja. Sledite junaku SUPER STRELA in napetih zgodb ne bo zmanjkalo vse do 4. februarja, ko bo razstava na ogled.
  preberi več
 • Pogovorni večer Naši POrtreti z Dragom Mislejem Mefom

  V četrtek, 2. februarja, ob 18. uri vas vabimo v čitalnico knjižnice na pogovorni večer v ciklusu Naši POrtreti z gostom DRAGOM MISLEJEM MEFOM. Le kdo ga ne pozna? Ježkov nagrajenec 2017. Na svoji široki in vsestranski, močno razgibani življenjski in ustvarjalni poti, ostaja še vedno tudi naš POstojnčan!
  preberi več
 • Razstava Sanje Žgur Prebujanje v novi svet 

  Od 9. januarja do 4. februarja v naši knjižnici svoja dela razstavlja SANJA ŽGUR, akad. restavratorka. Razstavo je poimenovala Prebujanje v novi svet. Sanja prihaja iz Ilirska Bistrice. Končala je študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ALUO v Ljubljani. Umetnica je tudi prostovoljka na OŠ Antona Žnideršiča, na Ljudski univerzi. Je članica kulturno umetniškega društva ARGUS ter članica ognjene skupine Anke Piromanke.
  preberi več
 • Pogovorno potopisni večer z Jakobom J. Kendo

  V četrtek, 19. januarja, ob 18. uri vabimo v čitalnico knjižnice na pogovorni večer o potopisnih romanih  Jakoba J. Kende Po Apalaški poti in Transverzali. Kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik, je podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava.
  preberi več
 • Voščilo – s knjigami v novo leto

  Voščimo vam vesele praznike, v novem letu pa obilo zdravja, zadovoljstva ter osebnih in poslovnih uspehov. Vsem našim zvestim bralcem, članom in uporabnikom kličemo Srečno 2023! Veliko malih stvari obstaja, ki povzročajo, da tvoj svet raste. Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih. (Jacqueline Kennedy)
  preberi več
 • ANKETA – vaše mnenje o osrednji enoti knjižnice v Postojni

  Vabimo vas k izpolnjevanju ankete o zadovoljstvu uporabnikov knjižnice v Postojni in s tem k sooblikovanju knjižničnih storitev. Do ankete lahko dostopate na naslednji povezavi: https://www.1ka.si/a/cd5f3baf
  preberi več
 • Občina Postojna ohranja naziv Branju prijazna občina

  Občina Postojna je bila letos uspešna pri pridobitvi naziva Branju prijazna občina, ki ga podeljujeta Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije in ga bo ohranila vse do leta 2025. Javni natečaj Branju prijazna občina je nastal z namenom, da občine spodbudi k bolj aktivnemu delovanju v lokalni skupnosti in povezovanju med različnimi organizacijami za izboljšanje bralne pismenosti in bralne kulture.
  preberi več
 • Festival Brati gore: Barbara Popit bo predstavila svojo knjigo Poklon Himalaji

  V okviru mednarodnega dneva gora in projekta Alpske konvencije, festivala Brati gore, bo v torek, 13. decembra, ob 18. uri v čitalnici Barbara Popit predstavila svoj knjižni prvenec Poklon Himalaji. Letošnji festival Brati gore zaokrožuje naslov Ženske premikajo gore.
  preberi več
 • Živa Knjiga, kulturna prireditev, ŠENT, DC Postojna

  Vabimo vas, da se pridružite kulturni prireditvi ŽIVA KNJIGA, ki jo je pripravilo Združenje za duševno zdravje ŠENT, DC Postojna. Srečali se bomo v ponedeljek, 28. novembra, ob 10. uri v čitalnici knjižnice. Spoznavali bomo različne življenjske zgodbe.
  preberi več
SONY DSC

Prostori knjižnice v Pivki omogočajo, da je knjižnica zasnovana kot sodobno, družbeno-informacijsko središče. Enota Pivka zajema približno 24.000 knjig. Uporabnikom je na voljo čitalnica, opremljena z dnevnim časopisjem in revijami. Bralci imajo dostop do računalnikov, razstavnega prostora ter otroškega kotička. V stavbi se nahaja dvigalo, ki omogoča lažji dostop do knjižničnih prostorov. 

Podružnična enota v Pivki je bila najprej organizirana v sobi na železniški postaji in je ob odprtju leta 1965 premogla 4198 knjig. Leta 1976 je knjižnica pridobila nove prostore v takratnem Domu JLA. Leta 1991 je med vojno za Slovenijo prenehala delovati in knjige so bile zopet prenesene na železniško postajo Pivka ter spravljene v skladišče. Leta 1994 je knjižnica ponovno pričela delovati v prenovljenih prostorih kulturno – trgovskega centra, kjer deluje še danes. Ob svoji 50–letnici je bila knjižnica prenovljena in povečana. Knjižnica v Pivki ponuja gradivo za razvedrilo in prosti čas, pester izbor leposlovja ter poljudnih strokovnih knjig, gradivo za otroke in mladino, avdio in video gradivo, izposojo e-knjig ter dostop do strokovnih in poljudnih podatkovnih baz.

Obvestila / Novice

 • Enota Pivka in potujoča knjižnica danes ne obratujeta!

  Zaradi izrednih razmer sta danes zaprti enoti knjižnice, osrednja knjižnica pa deluje po ustaljenem urniku.
  preberi več
 • Romarski večer in predstavitev knjige POTopis – VILJEM GOGALA

  V četrtek, 24. novembra,  ob 18. uri, KNJIŽNICA PIVKA vabi na romarski večer s predstavitvijo knjige POTopis Viljema Gogale. Nekdanji novinar Sobotne priloge Dela je zapustil sodobni utrip sveta in se prelevil v beraškega romarja.
  preberi več
 • Čajanka posvečena Antonu Martinu Slomšku

  KULTURNO DRUŠTVO LIPA PIVKA in KNJIŽNICA PIVKA vabita na pogovor o  Antonu Martinu Slomšku ob njegovi 160-letnici smrti, v četrtek, 13. oktobra 2022 ob 17. uri. V čitalnici knjižnice Pivka bomo spoznavali bogato življenjsko in kulturno dediščino »najbolj slovenskega škofa«, ki je v pravem trenutku zgodovine branil severno mejo slovenstva. Na čajanki se bomo skozi pogovor tako poklonili temu velikemu slovenskemu duhovniku, učitelju in kulturniku.
  preberi več
 • V Knjižnici Pivka vabijo na razstavo KO ZGODBE OŽIVIJO

  KNJIŽNICA PIVKA in skupina »KVAČKANE NITKE« prirejata razstavo knjig in kvačkanih igrač z naslovom KO ZGODBE OŽIVIJO. Otvoritev bo 15. septembra ob 15. uri v Knjižnici Pivka. Sodeloval bo krožek »Beremo skupaj«. Razstava bo na ogled do 7. oktobra.
  preberi več
 • Poletni urnik knjižnice 1.7. – 31. 8.

  Spoštovane bralce in uporabnike vseh naših enot knjižnice obveščamo, da prehajamo na poletni urnik.
  POSTOJNA
  ponedeljek, sreda, petek 11.00 – 19.00
  torek, četrtek 7.00 – 15.00
  sobota zaprto
  PIVKA
  ponedeljek, sreda, petek 7.30 – 15.00
  torek, četrtek 10.30 – 18.00
  sobota zaprto
  POTUJOČA KNJIŽNICA
  bo na počitnicah od 25.7. do 29. 8.
  preberi več
 • DNEVI ZBIRANJA SPOMINOV

  Stekli so DNEVI ZBIRANJA SPOMINOV v organizaciji in sodelovanju primorskih knjižnic. Tokrat so posvečeni starim predmetom in običajem NAŠIH KRAJEV. Akcija zbiranja za območje postojnske in pivške občine bo v sredo, 29. junija, med 10. in 18. uro, v vseh enotah postojnske knjižnice. Na fotografiji  vestirunga - NABOR FANTOV iz Velikega Otoka, okoli 1930. (fotografijo je posredoval Marjan Geržina).
  preberi več
 • Čajanka v spomin in poklon Borisu Pahorju

  Kulturno društvo Lipa Pivka in knjižnica Pivka vabita na pogovor in obuditev spomina na velikega pisatelja in akademika BORISA PAHORJA, pivškega častnega občana in velikega pričevalca turbulentnega časa 20. stoletja.  V četrtek, 9. junija ob 17. uri bo v čitalnici knjižnice čajanka z naslovom »BORIS PAHOR, pokončni Slovenec in pričevalec 20. stoletja«. Spominjali  se bomo njegovih obiskov v Pivki, njegovih del in pričevanj, s katerimi nas je vedno opominjal na grozote nasilja nad človeštvom.
  preberi več
 • Igrače naše mladosti na čajanki v Pivki

  KULTURNO DRUŠTVO LIPA PIVKA in KNJIŽNICA PIVKA vabita na čajanko v čitalnico knjižnice v Pivki z naslovom »igrače našega otroštva« v četrtek, 19. maja, ob 17. uri. Ob čaju se bomo spominjali, kako smo se igrali kot otroci, kakšne igrače smo imeli. To je lahko tema medgeneracijskega pogovora z našimi otroki in/ali vnuki. Srečanje bo lepa priložnost, da vsi udeleženci sodelujemo. S sabo lahko prinesete kakšno svojih ohranjenih igrač, če se še kje najde.
  preberi več
 • Predstavitev knjige SPEČA LEPOTICA

  V četrtek, 12. maja, ob 18. uri vabimo v knjižnico Pivka na predstavitev knjige SPEČA LEPOTICA na Pivškem nekoč in danes, avtorice Reneje Klanšek.  
  preberi več
 • Vabljeni na NOČ KNJIGE v naši knjižnici

  Tudi letos bomo v postojnski knjižnici obeležili tradicionalni dogodek NOČ KNJIGE 2022, v katerega se uspešno vključujemo že vrsto let zapored. V petek, 22. aprila, ob 18. uri, na predvečer ob svetovnem dnevu knjige - 23. aprilu, vabimo otroke od 8 let dalje, ki so ustvarjalno in pustolovsko navdahnjeni, da se udeležijo zanimivega dogodka in postanejo junaki večera. Letos obeležujemo 100-letnico rojstva Karla Destovnika Kajuha.
  preberi več

Vabljeni k ogledu posnetka o zgodovini potujoče knjižnice
https://sikpos.si/video/

———————————————————————————————————————– 

 

URNIK POSTAJALIŠČ POTUJOČE KNJIŽNICE

Septembra 2017 je po občinah Postojna in Pivka zapeljalo že četrto vozilo, ki nadaljuje tradicijo potujoče knjižnice v teh krajih vse od leta 1979. Sedanje vozilo ima skupno dolžino 9,6 metra in je za dober meter daljše od predhodnega bibliobusa, poleg tega pa je na njem prostor za skoraj 5000 knjig in ostalo knjižnično gradivo. Opremljeno je s sodobno računalniško opremo, mobilnim in brezžičnim internetom za uporabnike, napravo za barvno tiskanje in skeniranje ter projektorjem. Vozilo je opremljeno tudi z dvigalom, ki omogoča obisk gibalno oviranim posameznikom in invalidom ter poenostavlja obisk z otroškimi vozički.

Za zunanjo grafično podobo, je zaslužen naš postojnski oblikovalec Gorazd Koščak. Z novim bibliobusom bomo tudi v prihodnje uresničevali naše mobilno poslanstvo, širili bralno kulturo in obenem zmanjševali razliko med mesti in podeželjem.

———————————————————————————————————————————

Dolgoletni partner bibliobusa je Zavarovalnica Triglav.

V letu 2023 nam Zavarovalnica Triglav namenja sponzorska sredstva

za izvajanje dodatnih dejavnosti na potujoči knjižnice.

Hvala!

 

Obvestila / Novice

 • Nov urnik bibliobusa v občini Postojna

  Bralce in uporabnike obveščamo, da bo s 3. januarjem 2023 BIBLIOBUS vozil po spremenjenem urniku (glej spletno mesto ali priponko). Nov urnik velja za kraje in postanke v občini Postojna, urnik za občino Pivka ostaja nespremenjen.
  preberi več
 • Obvestilo o delovanju knjižničnih enot

  Uporabnike knjižnice obveščamo, da bo 24. 12. in 31. 12. enota knjižnice v Postojni odprta do 13. ure, enoti Pivka in Potujoča knjižnica pa do 12. ure.
  preberi več
 • Obvestilo o spremembi urnika potujoče knjižnice

  Potujoča knjižnica bo 24. 12. in  31. 12. vozila v občinah Postojna in Pivka po naslednjem urniku:
  preberi več
 • UPORABA knjižničnih storitev

  Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 določa omejitve in pogoje za dostop do knjižničnih storitev.
  preberi več
 • Bibliobus danes ne bo šel na pot

  V ponedeljek, 13. septembra, bibliobus ne bo obiskal postajališč: Prestranek, Bukovje, Predjama, Gorenje in Zagon.
  preberi več
 • Naš BIBLIOBUS je na počitnicah od 2. do 29. avgusta

  Tako kot vsako poletje, tudi letos v avgustu naša Potujoča knjižnica ne bo vozila, saj je na zasluženem dopustu. Vidimo se spet konec meseca.
  preberi več
 • OBVESTILO O ZAPRTJU VSEH ENOT KNJIŽNICE

  Uporabnike obveščamo, da bodo vse enote knjižnice do nadaljnjega zaprte. Vabimo vas, da uporabite možnosti dostopa do e-knjig in vseh drugih e-gradiv  oziroma  podatkovnih zbirk, ki so dostopne na naši spletni strani. Izposojo knjižničnega gradiva bomo skušali urediti v prihodnjih dneh. Hkrati obveščamo, da izposojenega gradiva ni potrebno podaljševati. To pomeni, da ne bo nobenih stroškov zamudnine in vam je ne bomo zaračunavali. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in pazite nase.
  preberi več
 • OBVESTILO – ODPRTA ČITALNICA

  Z novim šolskim letom, 2. septembra, spet odpiramo našo čitalnico. V skladu z ukrepi NIJZ za preprečitev širjenja korona virusa bo naše poslovanje sicer nekoliko spremenjeno in omejeno, zato čitalnico obiskovalci lahko uporabljajo le v študijske namene, do nadaljnjega pa še vedno ni mogoča uporaba računalnikov. Listanje revij v čitalnici ni mogoče, omogočamo pa izposojo časopisov in revij na dom izključno s člansko izkaznico. Po vsaki uporabi bo gradivo v predpisani karanteni.
  preberi več
 • FOTO RAZSTAVA ZIDOVI PRETEKLOSTI Z VISOKIH POGLEDOV

  To poletje gostimo zanimivo razstavo fotografij Klemna Premrla ZIDOVI PRETEKLOSTI Z VISOKIH POGLEDOV, gradovi in dvorci na Postojnskem in Pivškem ...  
  preberi več
 • OBVESTILO: ČLANSTVO IN ZAMUDNINA

  Vljudno vabimo vse, ki niste obiskali knjižnice že eno leto, da se najkasneje do konca junija 2020 oglasite pri nas in obnovite članstvo, saj vam bo v nasprotnem primeru preteklo in boste izbrisani iz naše baze. Če si boste želeli izposojati gradivo, bo namreč potreben ponoven vpis.
  Prav tako naj spomnimo vse tiste, ki še niste vrnili gradiva, ki ste si ga izposodili pred izrednim zaprtjem knjižnice, da to storite čimprej, saj s 1. junijem 2020 knjižnica ponovno začne z zaračunavanjem zamudnin.
  Veseli bomo vašega obiska!
  preberi več