Ure pravljic – Lisička Mici z Nejko Selišnik

Dragi otroci! Začenjajo se URE PRAVLJIC. V sredo, 9. oktobra, ob 17. uri  vabimo otroke od 4. leta dalje na Otroški oddelek v našo pravljično sobo. Spoznali bomo Nejko Selišnik, ilustratorko in pravljičarko, ki bo predstavila svojo novo slikanico in gozdno pravljico Lisička Mici. Ura pravljic se bo naslednji dan ponovila v knjižnici v Pivki10. oktobra, ob 16. uri.

Skrivnostne so tiste poti, ki vodijo skozi gozd. Kdo ve, kam se po njih pride? Kdo ve, kdo po njih hodi? Kdo ve, kaj se tam godi. Seveda, da vsi otroci vedo, da v gozdu živijo živali, le da je živali težko videti v naravi, ker se vedno skrivajo pred nami. Živali so pred človekom plašne, ker se ga bojijo. Videti živali v naravi, pa je posebno lepo doživetje. Kadar se tako sprehajamo po gozdu, lahko vidimo posebno lepa drevesa, prisluhnemo petju ptic, začutimo mir in vidimo lepoto, ki jo je ustvarila narava. Gozd ima svoj čar in skrivnosti. Ena izmed skrivnosti so pravljice, ki jih najdeš samo tam. V gozdu poznam veliko posebnih stvari, kot, kje ima medved brlog. Kje se vedno sončijo belouške. Vem, kje domuje jazbec a vsega nikoli ne moreš vedeti.

Nekoč, ko sem tako sedela na jasi za lovsko bajto, je skoraj neslišno, skozi gozd prišla lisička Mici. Malo prestrašena, malo radovedna in nagajiva je sedla poleg mene. Saj nisem vedela, kaj naj jo vprašam, pa je kar sama povedala , kdo da je. Bila je res ljubka. Lisička ima zelo lepe oči, elegantno postavo, je pametna in , seve, lepa. Predvsem pa se zelo rada potepa. Ob srečanju z njo, sem tako našla prav posebno pravljico. To je pravljica za starše in otroke, pravljica za dobro voljo in predvsem za tiste, ki imajo radi živali in naravo. Želim, da bi razveselila vse otroke, jim polepšala dan in jim dala vedeti, da pogum in dobra volja vedno najdeta pravo pot.

Lisička Mici je ena izmed gozdnih pravljic. Mici nas z vso svojo razigranostjo in veseljem popelje v gozd, v objem dreves on zelenja. Njena zgodba se predstavi na prijazen pa tudi malo smešen način, ker, najlepše so stvari, ki jih ne pričakujemo in ne predvidimo. Med gozdne pravljice sta se ujela tudi lovca Tine in Tone, plašni zajček, sova Uha in še marsikdo. Ej, koliko lepih doživetij, tam sredi gozda, kjer te vsi opazujejo, le da nikoli nikogar ne vidiš. Ob mojih pravljicah vabim vse na prijeten klepet, druženje in pripoved. Ujemimo lepe trenutke in jih preživimo skupaj!

NEJKA