Fotografska razstava ČUJTE GORE IN BREGOVI Foto kluba Sušec, Ilirska Bistrica

Fotografska razstava ČUJTE GORE IN BREGOVI Foto kluba Sušec, Ilirska Bistrica, je v poklon spominu na našo kulturno dediščino.

Od danes, 5. februarja, naprej smo v čast Slovenskemu kulturnemu prazniku in v poklon mesecu kulture bogatejši za impresivno fotografsko razstavo, ki je nastala ob 150. obletnici Tabora na Kalcu – ČUJTE GORE IN BREGOV. Avtorji so člani Foto kluba Sušec, Ilirska Bistrica.

Ob razstavi v Postojni je fotograf Stojan Spetič takole zapisal:

»Leta 2009 sem imel samostojno razstavo na temo Kalca, ki sem ji dal ime »Čigav je Kalec?«. Ob izbiranju naslova te razstave sem imel pred očmi večno dilemo, čigav da je pravzaprav Kalec.  Bač – Zagorje – Knežak? V zadnjem času pa v določenih krogih tudi Pivka – Il. Bistrica? Ja, vsi ga imamo radi J. Jaz sem vedno videl Kalec kot naš, slovenski.  Prav je, da je malo tudi takšnega lokalpatriotizma »naš je«, a le do mere, ko je vse skupaj bolj za šalo kot zares. Zame je Kalec, pa ne le stolp, marveč njegov širši prostor, simbol, kjer so Vilhar in somišljeniki budili in gojili narodno zavest, kraj kjer je živel in ustvarjal Miroslav Vilhar. Samostojna Slovenija je bila takrat morda pobožna želja, sam bi rekel, da si niso še niti upali pomisliti na to. Ali pač? In  obrnilo se je tako, da je naša domovina tudi država! Delo Miroslava Vilharja in njegova graščina Kalec (nar. Kauc) pa vgrajena v njene temelje. Lahko smo ponosni na našega Miroslava Vilharja.

Člani Fotokluba Sušec  smo ob 150. letnici Tabora na Kalcu  pripravili skupinsko razstavo z naslovom Čujte gore in bregovi. Avtorji fotografij so : Andrej Udovič, Branko Česnik, Vojko Mihelj, Dejan Damiš, Irena Štembergar, Petra Spetič, Neta Vergan, Klemen Bergoč in Stojan Spetič«.