RAZSTAVA USTVARJALNO VEZENJE S KRIŽCI

Vabimo k ogledu razstave
USTVARJALNO VEZENJE S KRIŽCI
avtorice HELENE KOREN.

Tokrat gostimo Notranjko Heleno Koren iz Postojne, avtorico razstave, na kateri predstavlja del svoje bogate ustvarjalnosti vezenja s križci. Z vezenjem križcev se ukvarja že tri desetletja. Vezenja jo je že v otroških letih naučila mama, svoje prve prave izdelke pa je naredila pri 12-ih letih. Z leti  so jo vse bolj navduševale in zanimale slovenske narodne vezenine, ki jim je sledila v literaturi kot tudi ostala motivika, ki jo je vedoželjno odkrivala v raznih tujih revijah o ročnih delih. Pravi, da je z veseljem naučila vezenja tudi svoja otroka.

Vezenje s križci, kot pomenljiv delež tudi naše slovenske etnološke dediščine, je začelo na splošno v zadnjih desetletjih izginjati, a se je k sreči zanimanje v zadnjem času ponovno obudilo (predvsem v Italiji, Španiji, V. Britaniji, Franciji) in postopoma tudi pri nas. Veliko so k temu pripomogle razne spletne strani, ki širijo in nudijo bogat vpogled v idejno kreativnost nekoč in danes. Tako lahko vidimo, kako pestra je danes raznolikost motivov in izdelkov, ki obsegajo tako tradicionalne vzorce kot povsem najrazličnejše sodobne izpeljave v dekorativnih ali uporabnih izdelkih. Med drugim avtorica zelo rada veze podobe raznih živali, junake iz priljubljenih slikanic, cvetje, male predmete in številne druge motive …

Helena Koren je pred meseci v Točki moči v Postojni vodila tečaj vezenja s križci za uporabnike Šenta. Kot poudarja vezenje vsesplošno izredno dobro vpliva na psiho in fino-motorične sposobnosti tako otrok kot odraslih, spodbuja ustvarjalnost, domišljijo in vztrajnost. Pravzaprav pogled na izdelke pove, kaj vse se da narediti. Tokrat je pripravila razstavo namenjeno otrokom, doma pa je ostal velik del vezenin s slovenskimi narodnimi vzorci. Njena želja je, da bi se ročna dela, še posebej vezenje s križci, spet vrnila v bližnji prihodnosti med šolske klopi in v razne kreativne delavnice tako za male in velike.

Helena Koren, tel. 041 918 104, helica.koren@gmail.com