Razstava fotografij Med zadnjimi mlekarji

15. septembra smo na pot pospremili fotografsko razstavo z naslovom  Zadnji mlekarji na Pivškem avtorja Gašperja Butine. Butina je mlad ustvarjalec na področju vizualnih komunikacij (oblikovanje, fotografija in ilustracija) in po družinskih koreninah iz Velike Pristave. V fotografijah nam prikazuje že skoraj pozabljen vsakodnevni utrip našega podeželskega sveta. Med kmečkimi opravili je tudi vsakodnevna molža, ki jo je fotografsko izmojstreno ujel v svoj objektiv. Na ogled bo mesec dni.

Vizualni ustvarjalec Gašper Butina izvira iz umetniške družine. Njegov oče je bil poznan akademski slikar in restavrator Marko Butina, mama Miljana pa je umetnostna zgodovinarka, po rodu s Pivškega. Zato skoraj ni naključje, da se je tudi sam podal v umetniške vode in sodobne tokove multimedijskega ustvarjanja na področju oblikovanja, fotografije in ilustracije. Po zaključeni srednji šoli za oblikovanje in fotografijo je nekaj časa študiral primerjalno umetnost in vizualne komunikacije. Razpet med Ljubljano in tujino ter še posebej navezan na pivško podeželje in Veliko Pristavo, kamor se vedno znova rad vrača, kjer je to poletje odkril motive za nevsakdanjo in zanimivo fotozgodbo. Pravzaprav je bilo navdih mleko, ki ga potreboval za svojo obvezno kavo, in je tako spontano spoznal utrip dneva na sosednji kmetiji, kjer kraljuje kakšnih štirideset krav in njihovo odlično mleko. Kaj hitro se je spoprijateljil s »Franclnom«, ki ga prepoznamo na fotografijah z modro čepico. S fotoaparatom je skrbno opazoval in beležil dogajanje, radovednost ga je gnala naprej in skozi pogovore je izvedel še marsikaj zanimivega. Tako je v svoj objektiv ujel nekatere značilne prizore molže, ki je že od nekdaj tradicionalno opravilo, danes, žal, vse redkejših domačij, ki se še ukvarjajo s to dejavnostjo. Nastalo je kar precej fotografij, katerih izbor prvič razstavlja v knjižnici.
Zadnjih deset let je Gašper Butina preživel v različnih krajih večinoma v tujini, kjer se je ukvarjal pretežno s sodobnimi vizualnimi komunikacijami, in je morda ravno zato v svoji pivški pokrajini bolj dovzeten za teme, ki so na prvi pogled domače in vsakdanje. Zanimive so tako iz kulturnega kot gospodarskega vidika, saj predstavljajo zelo pomemben del našega obstoja, ki pa ga kljub temu vidijo in doživijo le redki. Prav njim je želel predstaviti zgodbo »Med zadnjimi mlekarji«, kjer je tematika fotografij predvsem dokumentarne in osebne narave. Meni, da je (tovrstna) fotografija kot nalašč ustvarjena za odslikave resničnega sveta. Seveda je pozoren na dobro kompozicijo, zanimive svetlobne kontraste, igro barv … Ne trudi se zavesti gledalca, saj ga najbolj zanimajo ljudje, njihov življenjski prostor in delovanje. Ravno zato se najraje posveča »portretom v okolju«. Prizadeva si, da so fotografije kar se da spontane in realne in niso deležne kasnejših posegov.

Gašper Butina je imel dve fotografski razstavi – samostojno in skupinsko na Tenerifih, kjer tudi živi in ustvarja (prvo v Marerru, Los Baldios in drugo v Circulo de Bellas Artes de Tenerife). Pred kratkim je eno njegovih fotografij izbrala revija PHotoESPAÑA v svoji postkoronski kampanji. Prav tako so bile njegove dokumentarno-poročevalske fotografije (npr. protesti v Dublinu) objavljene v različnih medijih.

 

Njegova dela si lahko ogledate na spletni strani:

photo.gasperbutina.net.

 

 

  1. 9. do 14. 10. 2020