Fotografska razstava Marice Batis: Pogledi in razgledi

V poklon prazniku ob dnevu žena, 8. marcu in v mesecu pomladi v sodelovanju in  v organizaciji JSKD Območna enota Postojna, postavljamo na ogled  fotografsko razstavo Postojnčanke Marice Batis Pogledi in razgledi. 

Od petka, 5. marca, naprej bo v pritličju in velikih oknih na ogled razstava fotografij Marice Batis.
Izbor razstavljenih fotografij: Simon Avsec in Silva Bajc.

Fotografiranje je velika ljubezen Postojnčanke Marice Batis, ki se mu ljubiteljsko posveča že več kot tri desetletja. V svoj objektiv je ujela na stotine motivov in prizorov, ki jim vsakodnevno sledi in jih na novo odkriva. Njene fotografije lahko spremljamo na družbenem omrežju Facebook že več kot deset let, kjer jih redno objavlja – med drugimi tudi pod naslovom Moja Postojna v cvetju.

Marica Batis je prek mnogoštevilnih slikovnih sporočil in zapisov obenem svojevrstna dokumentalistka. V svoji čuteči in pozitivni naravnanosti do življenja se zaveda, da je sprejemanje resničnega sveta moč posredovati vedno drugače, predvsem pa z osebno noto, ljubeznijo in talentom, kar se vsekakor odraža v njenem obsežnem fotografskem delu. Pravi, da hodi okrog z odprtimi očmi in srcem. Kolikokrat nas ravno s svojimi fotografijami spomni, da smo doma v prelepi pokrajini. Brez kančka lastne samohvale nas nagovori s svojo odkritosrčnostjo in z željo videti, doživeti, občutiti, prepoznavati ta svet, ki ga boža toliko spominov in pripoveduje toliko zgodb o krajih in ljudeh včerajšnjega in današnjega dne.

S fotoaparatom se rada odpravi tudi izven Postojne, na pivško in  košansko, včasih še dlje po celi Sloveniji, kjer odkriva znane in manj znane kotičke, detajle in vse tisto kar pritegne gledalčev pogled. Vedno znova pa se rada vrača domov in išče nove in nove motive ali pa tiste – že stokrat videne, ki pa jih spet vidi, predstavi na novo, drugače. V teh naravnih okoljih odkriva svoje videnje, svoj eksperiment časovne kontrastnosti med trenutnim in večnim. Nekatere odgovore gotovo pozna le ona sama, ko se predaja tihotnem opazovanju in razmišljanju. Na vsaki fotografiji želi poudariti nekaj, kar pritegne oko s svojo lepoto ali nenavadnostjo. V svoj objektiv zna tenkočutno in sporočilno zaobjeti življenjski krog spreminjanja narave skozi letne čase od dneva do noči in od jutra do večera.

Pripoved ali zgolj zaustavljen trenutek, dotik in navdih harmonije; nekaj, kar je morda majhno in hkrati veliko, ujeto v en pogled… in vse to z veseljem deli z nami.

 

Razstava bo na ogled do 5. aprila 2021.