Fotografska razstava SKRITI ZAKLADI

Sredi marca se je zaključil fotografski natečaj Skriti zakladi, ki sta ga pripravila postojnska izpostava JSKD-ja in Facebook skupina Pstwjna. 24 fotografov je poslalo 64 fotografij. Skrite zaklade postavljamo na ogled že to sredo, zadnjega marca! Postojte pred izložbenimi okni naše knjižnice. Avtorji razstavljenih fotografij so: Jerneja Bizjak, Cyril Mayaud, Nataša Kocjančič, Dora Otoničar, David Bogataj, Anže Stegel, Tine Šubic, Dejan Damiš, Tatjana Bevk in Aleš Vidmar.

ŽIRIJO NAVDUŠIL MALI PODKOVNJAK JERNEJE BIZJAK, KI JI JE PRINESEL PRVO NAGRADO.

Postojnska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Facebook skupina Pstwjna sta že januarja povabila k iskanju zakladov naše okoliške naravne in kulturne dediščine. Natečaj so poimenovali Skriti zakladi. Tričlanska komisija v zasedbi Žan Kafol, Matej Blatnik in Tomaž Penko, je prečesala fotografije 24 avtorjev. Bili so presenečeni nad kreativnostjo sodelujočih in razmišljanjem izven okvirjev. »Izbira je bila ponekod enostavna, ponekod smo se pa težko uskladili,« je postopek opisal Žan Kafol. Ko so izbor zožili na deset fotografij različnih fotografov, se je začel najtežji del – izbrati zaporedje nagrajencev. Na srečo so imeli malo pomoči, saj »za vrstni red prvih treh nismo bili popolnoma usklajeni, zato je to odločitev ponudila Silva Bajc s katero smo se potem vsi strinjali.«

Nataši Kocjančič so prisodili tretje mesto za fotografijo z naslovom Adijo, mogočni Rak. Višji klic Cyrila Mayauda si je prislužil drugo mesto. Prvo nagrado pa so podelili Jerneji Bizjak. Konec februarja se je napotila v Unško koliševko. Globoko v jami je našla sanjajočega netopirja, zato je fotografijo poimenovala Mali podkovnjak v zimskem spanju. Deset izbranih fotografij bo od 6. aprila na ogled v izložbenih oknih naše knjižnice, kjer bodo razstavljene tudi vse tri nagrajene fotografije.

(prispevek Jaka Zalar, Prepih, 3. 2021)