RAZSTAVA MANDALA DOTIKA TATJANE ČERMELJ

Knjižnico v tej pomladi lepo dopolnjuje nova razstava z naslovom “MANDALA DOTika” avtorice TATJANE ČERMELJ. Tatjana Čermelj je Postojnčanka, ki zdaj živi v Gorenjah in se že petnajst let ljubiteljsko ukvarja s slikanjem.
Tatjana Čermelj zadnja tri leta ustvarjanja tudi zadravilske slike in mandale, ki jih objavlja tudi na svoji spletni strani www.tatjana.si in na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.
Koncept mandale jo je pritegnil, ker v sebi združuje veliko modrosti in pomenov, ki so jih poznali že naši predniki. Ustvarjanje mandal ji nudi uživanje v kreativnosti, hkrati pa s tem ustvari tudi izdelek, ki nudi energijsko podporo in je lep okras. Ko slike deli z drugimi, naredi tudi nekaj dobrega za druge. Mandale slika oziroma z vso natančnostjo snuje z neštetimi barvnimi pikami; – zato tudi nekoliko simbolno zapisan naslov DOTika (DOT*- kot pika v angl. jeziku).
Mandale je uporabljalo veliko kultur. Od budizma do hinduizima, Aboridžinov do Hopi Indijancev. Celo starodavni alkimisti so jo uporabljali. Zagotovo mandale že stoletja služijo človeštvu.
Poleg slikanja se avtorica ukvarja tudi z vodenjem meditacij in svetovalno terapevtskim delom z uporabo sodobnih, kvantnih tehnik in glasbenih vilic. Prek spleta in v živo organizira delavnice risanja mandal.
Mandala, ki nas pritegne, zaposli naš um tako, da se miselni procesi zaustavijo, analitični um se uspava. Takrat dobi naš kreativni, ustvarjali um nekoliko več prostora za delovanje, kar posledično vodi v višjo zavest oziroma zavedanje. Te močne vibracije pa nam pomagajo vzpostaviti notranje ravnovesje.
V današnjem času so mandale postale priljubljen simbol pri meditaciji, ki pomaga okrepiti fokus, utišati misli, se boriti proti stresu, tesnobi, depresiji, ceniti lepoto narave in oblikovati večjo povezanost s samim seboj in s svojo kreativnostjo.