Razstava Papirnati cveti in makrame prepleti

V knjižnici od sredine maja do sredine junija predstavljata svoje izdelke dve domači ustvarjalki. Katica Čuk je pripravila razstavo ročno izdelanih papirnatih cvetov in raznih aranžmajev, ki jo je poimenovala Povej s cvetjem, Mojca Smajila pa najrazličnejše dekorativne in uporabne izdelke v makrame tehniki prepletanja vrvi z naslovom Linija Mačiko. Slikovita razstava je vpogled v ustvarjalnost ljubiteljske dejavnosti, ki ohranja in nadaljuje tradicijo in ljudsko izročilo ročnih del v sodobnem času.

Katica Čuk: POVEJ MI S CVETJEM  

Postojnčanka Katica Čuk je osnovno šolo in gimnazijo zaključila v domačem kraju. Izobraževalno pot je nadaljevala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Uspešno je opravila tudi šolo klasične masaže in pridobila licenco maserke.

Svoj notranji navdih, ki ga črpa iz opazovanja narave, rada izraža s servietno tehniko in z risanjem na svilo. Zadnja leta se ljubiteljsko ukvarja predvsem z izdelovanjem papirnatega cvetja. Cvetje je pritegnilo njeno pozornost že v dobi otroštva, ko je kot majhna deklica nabirala cvetlice in jih povezovala v šopke. Občutek za izdelavo cvetja je nadgradila z izobraževanjem v okviru delavnic, kjer je spoznala različne tehnike izdelave cvetja, in z obiskovanjem številnih razstav.

Četudi je cvet krhek in minljiv, nas povezuje z veseljem in lepoto. Cvetje je bilo v vseh civilizacijah povezano z religijo in čaščenjem, z miti in s simbolom ljubezni ter s spomini na določene življenjske dogodke ali osebe. Najstarejše papirnate rože poznamo iz sedmega stoletja, obešene so bile v budističnih templjih. Papirnato cvetje je pomemben del evropske in tudi slovenske kulturne dediščine. Je večno, ne oveni in za vselej ostaja v spominu obdarovanca in ljubljene osebe.

E: katica.cuk@gmail.com, T: 031 217 900

 

Mojca Smajila: LINIJA MIČIKO

Mojca Smajila  je doma iz Podgrada. Že vrsto let je njena poklicna dejavnost varstvo otrok (Varstvo otrok Ana Zvezdica v Postojni). Njena velika ljubezen so ročna dela. Že kot deklica je z nono šivala na ‘Singerici’. V najstniških letih jo je mama navadila plesti, soseda pa šivati na šivalni stroj. Oboje z velikim veseljem počne še zdaj. Zadnje čase pa spoznava še vezenje in kvačkanje.

V zgodnjih 80-tih letih prejšnjega stoletja jo je prijatelj iz soseske popeljal v svet makramejev. Makrame je umetnost vozlanja, ki ima svoj izvor v arabskem svetu in sega v 13. stoletje, ko so arabski tkalci začeli privezovati dodatke na robove kostumov, kasneje pa se je z tega razvila prava umetniška ustvarjalnost. Te tehnike prepletanja vrvi ga je navadil tetin mož iz Luksemburga. Mojca  je v tistem obdobju obvladala samo izdelavo makrameja za rože (obešanke).

Po študiju kemije se je zaposlila, si ustvarila družino in za ročna dela je nekako zmanjkovalo časa. Z leti pa, ko se je življenje že nekoliko umirilo, je našla več časa tudi za svoje prostoročne dejavnosti. V teh zrelih letih je začela uresničevati tudi mladostniške sanje. Postala je vzgojiteljica in že deveto leto uživa z otroki v zasebnem varstvu.

Po dobrih štirih desetletjih je spet na začetku, pri makramejih, vendar vsak dan v bolj izpiljenih in  zrelih veščinah, tako kot  zori tudi sama.

E: mojca.smajila@gmail.com, T: 068 168 900

maj/junij 2021