Razstava Kreativno oblikovanje lesa – Ivan Najger

V knjižnici smo postavili novo razstavo, ki bo na ogled do 7. oktobra. Svoja dela pod naslovom KREATIVNOST V OBLIKOVANJU LESA predstavlja IVAN NJAGER.
Ivan Najger iz Dolenje vasi pri Cerknici je poklicno in ljubiteljsko mojster obdelave, restavriranja in oblikovanja lesa v širokem pomenu besede.

Z lesom je tesno povezan že od zgodnje mladosti in na svoji bogati ustvarjalni poti ga je dodobra spoznal na mnogo načinov. V njegovi obsežni zbirki lahko v zadnjih dvajsetih letih najdemo veliko najrazličnejših impresivnih skulptur in izdelkov, od tistih največjih do manjših, od umetniško dekorativnih do uporabnih. Svojim delom je vtisnil prepoznavno identiteto, saj z enako veščo roko oblikuje male in večje predmete, plastike in reliefe. Na svojih poteh v osrčju notranjskih gozdov in v bližnji okolici vedno znova odkriva nenavadne oblike: ostanke dreves, štorov, kosov debel, vej in korenin, ki jim izlušči, izdolbe ali mestoma tudi vdela novo podobo, vdahne sporočilo ali doda določeno funkcionalnost. Značilnost njegovih lesenih kreacij je poudarjanje naravnih figuralnih volumnov v plastičnosti, stiliziranju ali poigravanju oblik in različnih postopkov obdelave. V navidezni grobosti prvobitnih oblik pa je izražena tudi vsa pretanjenost, občutljivost in ekspresivno – poetična širina. Čuječe sledi in prisluhne naravi, njenim izvornim oblikam in danostim, ki jih s svojim posegom domišljeno nadgradi in se mestoma loteva tudi zahtevnejših rezbarskih posegov. Kar naenkrat pred nami zaživijo pravljične podobe zmajev, kač, ptičev, raznih mitoloških in gozdnih bitij, čarovnic z Javornikov, figur, mask in obrazov. Pravzaprav je že narava sama kot edinstvena kreatorka poskrbela za neverjetne zametke motivov in navdihujoče forme, ki jih je avtor z občutkom izluščil in izoblikoval v svoj edinstven svet v zbirki skulptur in podob, ki jih tokrat predstavlja v Postojni. Ivan Najger je v svojem domovanju nedavno odprl tudi galerijo.