Spominski večer posvečen IGORJU MEZGECU

okviru mednarodnega dneva gora in projekta Alpske konvencije, festivala Brati gore 2021, bo v četrtek, 2. decembra, ob 18. uri v čitalnici knjižnice spominski večer z razstavo fotografij, posvečen IGORJU MEZGECU (1954-2020), alpinistu in fotografu iz Postojne. Gostje večera bodo: Bogdan Biščak, Igor Škamperle, Rado Fabjan in Matevž Lenarčič.

Lani maja nas je mnogo prezgodaj in poln načrtov zapustil Igor Mezgec, profesor fizike, alpinist, planinec in fotograf. Bil je eden nepogrešljivih članov legendarne alpinistične »postojnske četvorke«, – prijateljske naveze, ki je ves čas ohranjala tople, globoke in trdne ustvarjalne vezi. Poleg tega, da je bil Mezgec poznan po mnogih skupnih alpinističnih podvigih, je bil tudi izvrsten fotograf. V nepreglednem kaosu naravnih elementov je videl in dolga leta s svojim analognim Pentaxom beležil lepote, ki so jih mnogi spregledali.

Na spominskem večeru bodo njegovi soplezalci in prijatelji obujali doživetja in utrinke njihovih skupnih poti. Na ogled bo tudi razstava njegovih, več kot tridesetih, odličnih fotografij, predvsem z motivi narave. Sprehodili se bomo še skozi knjigo Dotiki pokrajine, v kateri literarne zapise alpinističnega kolega Igorja Škamperleta dopolnjujejo njegove impresivne fotografije.

Gostje večera bodo: Bogdan Biščak, Igor Škamperle, Rado Fabjan in Matevž Lenarčič.

 

https://www.primorske.si/primorska/srednja-primorska/v-spomin-igor-mezgec-1954-2020 Primorske novice

https://www.gore-ljudje.si/igor-mezgec-1954-2020 Gore in ljudje

https://www.pzs.si/novice.php?pid=14379#   Planinski vestnik 6/2020