Predstavitvena delavnica čuječnosti z Evo Požar

V torek, 7. marca, od 18. do 20. ure, vabimo v čitalnico knjižnice na predstavitveno delavnico čuječnosti z Evo Požar. Delavnica je namenjena vsem, ki se s čuječnostjo šele spoznavajo, kot tudi tistim, ki jo že prakticirajo. Prav tej bo namenjena predstavitev, kjer se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – zavedanje dihanja, zavedanja telesa, meditativno gibanje in druge krajše vaje.

S čuječnostjo se učimo zavedanja svojega doživljanja (telesnih občutkov, misli, čustev, zunanjega dogajanja), ne da bi se poskušali doživljaju izogniti ali ga kakorkoli spreminjati; z radovednostjo, sprejemanjem, na neobsojajoč način.
Razvijanje čuječnosti ima številne koristi: boljša skrb zase, izboljšanje splošnega počutja, bolj kakovostno življenje, več notranje mirnosti, manj doživljanja stresa, tesnobnosti, depresivnosti, izboljšanje medosebnih odnosov in bolj polno doživljanje življenja.

Delavnica je namenjena vsem, ki se s čuječnostjo šele spoznavajo, kot tudi tistim, ki jo že prakticirajo.
Eden najpomembnejših vidikov spoznavanja čuječnosti je praksa sama. Prav tej bomo posvetili večino časa na delavnici, kjer se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – zavedanje dihanja, zavedanja telesa, meditativno gibanje in druge krajše vaje.

Postojnčanka Eva Požar se je z meditacijo prvič srečala v Indiji leta 2013. Leta 2014 se je udeležila izobraževanja za učitelje čuječnosti in od takrat vodi programe čuječnosti. Dodatna izobraževanja in prakso je opravljala na Univerzi v Bangorju (Wales, VB). Pri učiteljih čuječnosti, s katerimi je bila v stiku, najbolj ceni to, da živijo to, kar učijo.