Literarni večer s Ferijem Lainščkom

Na Dan splošnih knjižnic, 20. novembra 2023, bomo ob zaključku bralne akcije Primorci beremo 2023 v Knjižnici Bena Zupančiča Postojna ob 18. uri gostili izjemnega pisatelja Ferija Lainščka, ki bo predstavil romana Kurji pastir in Petelinje jajce.

V okviru projekta Beletrinini trubadurji k nam prihaja Feri Lainšček, vsestranski avtor, ki piše prozo, poezijo, dramska besedila in radijske igre. Njegova dela so prevedena v več tujih jezikov, kot avtor besedil sodeluje s številnimi slovenskimi pevci in skupinami. Je večkrat nagrajeni ( nagrada Prešernovega sklada, Prešernova nagrada za življenjsko delo, kresnik, večernica, desetnica) avtor, čigar literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij (Halgato, Mokuš, Petelinji zajtrk, Šanghaj …).

Na literarnem večeru, ki ga bo moderiral Andrej Rijavec, nam bo Feri Lainšček predstavil dva romana. Kurji pastir je prva od treh knjig, ki nas s pretresljivo zgodbo popelje v Ferijevo otroštvo, ki ga je preživljal na Goričkem in njegovo domačo hišo v majhni in odmaknjeni vasici tik ob madžarski meji, kjer je bila njegova družina del vaške revščine. Z značilno avtorsko govorico, ki je tokrat še posebej zaznamovana z lastno izkušnjo, ustvari vzdušje bivanja in odraščanja v hiši iz ilovice in pokrite s slamo, življenje v njej pa je bilo prvinsko ter v veliki meri povezano z živalmi. Med njimi so imele posebno vlogo kokoši v domači reji, ki so se prikradle tudi v naslov romana, k ni le spominska proza, ampak napeta zgodba o nenavadnem otroštvu. Ta knjiga je bila leta 2021 najbolje prodajana knjiga založbe Beletrina in zanjo je bil avtor nominiran tudi za kresnika.

Petelinje jajce je druga knjiga trilogije o njegovem otroštvu, vendar je osrednji lik v njej že odraščajoči deček, pogosto zasanjan in razmišljujoč, ki mu nikoli ne zmanjka vprašanj. Že pri rosnih letih se sprašuje o smislu življenja in o sreči. Njegova mama in oče, ki smo ju dobro spoznali že v prvi knjigi, pa se čudita njegovemu magičnemu otroškemu razmišljanju in tudi vesta, da je njun sin nekaj posebnega.

Kot pravi avtor Feri Lainšček se je s prvo knjigo vrnil v čas otroštva, za katerega je mislil, da je za zmeraj izgubljen, medtem ko se druga, topla in presunljiva zgodba o sanjah, delu in odrekanju, prepleta z magijo ljudskega slovstva in vraževerja.

Vabljeni!