Knjižnica semen

Dobrodošli v Knjižnico semen!

Knjižnica semen deluje kot vsaka druga knjižnica, le da si v njej ne izposojate knjig, temveč DOMAČA SEMENA.

Knjižnica semen je namenjena vsem posameznikom, ki doma pridelujejo svoje vrtnine, se zavedajo pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter so pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda.

Pogoj za sodelovanje v Knjižnici semen je veljavno članstvo v Knjižnici Bena Zupančiča Postojna. Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki je enostavna in je namenjena samostojni uporabi. Z navodili vas vodi skozi izposoje in vračanja semen. Lahko pa se obrnete tudi na osebje v knjižnici, z veseljem vam bomo pomagali.

Na dan si lahko izposodite največ 3 vrste semen (1 vrečko vsakega). Na sezono si lahko izposodite do 10 vrečk.

Izposojena semena doma posadite v svojih vrtovih. Rastline vzgajate na naraven način (brez umetnih gnojil in fitofarmacevstkih sredstev) ter semena vzemite iz najboljših plodov. Semena posušite in del teh vrnete v Knjižnico.

Knjižnica semen bo aktivna v sezoni vrtnarjenja – to je od marca  do oktobra. V preostalem času bo Knjižnica semen zaprta.

Knjižnica Bena Zupančiča ima v svoji zbirki veliko gradiva, v katerem lahko poiščete osnovne informacije za vzgojo rastlin in pridobivanje semen.  Organizatorji Knjižnice semen bomo za sodelujoče izvedli tudi izobraževalne delavnice in predavanja na to temo.

Knjižnica semen deluje na zaupanju in odgovornosti posameznika. Vsak član Knjižnice semen odgovarja za semena, ki jih vrne v Knjižnico. Knjižnica Bena Zupančiča ne prevzema odgovornosti, ki je povezana z vzgojo semen, rastlin, plodov in njihovega uživanja.

NAJ KALI, RASTE IN SEMENI!

Ob otvoritvi Knjižnice semen smo izdali tudi brošuro. Tiskano verzijo dobite v knjižnici, v e-obliki pa jo lahko prelistate s klikom na povezavo – brošura – Knjižnica semen.

Pregled zaloge semen v enoti Postojna

Katalog s pregledom zaloge semen odprete s klikom na povezavo:  https://zalogasemen-pos.ekoapps.si/

Lokacija:

Knjižnica semen se nahaja v Knjižnici Bena Zupančiča Postojna  v pritličju.

Kontakti:

Skrbnica: Vesna Cej

Telefon: 05 726 50 73

El. naslov.: vesna.cej@sikpos.si