BREZPLAČNI vpis in dostop do e-virov v času epidemije

V teh časih, ko vrata knjižnice ostajajo zaprta in si ni mogoče izposoditi tiskanih knjig, vas želimo spomniti, da lahko brezplačno dostopate do različnih elektronskih virov in knjig v elektronski obliki. Tiste, ki pa še niste naši člani, pa vabimo k brezplačnemu spletnemu vpisu v našo knjižnico in vam s tem omogočamo brezplačen dostop do različnih elektronskih virov.

V času izrednih razmer, ko si ni mogoče izposojati tiskanih knjig, vabimo vse k branju elektronskih knjig in drugega e-gradiva. Če ste že naš član, za to potrebujete samo številko vaše članske izkaznice in geslo. Vsi, ki gesla še nimate, ali ste ga pozabili, lahko zanj zaprosite  z elektronsko pošto na sikpos@po.sik.si. Tiste, ki še niste naši člani, pa vabimo k brezplačnemu spletnemu vpisu v našo knjižnico in vam s tem omogočamo brezplačen dostop do različnih elektronskih virov.

Strokovne in leposlovne knjige v slovenskem jeziku, ki so namenjene tako odraslim kot otrokom, si lahko izposojate preko portala Biblos (https://www.biblos.si/).  Na tej strani se lahko seznanite z njegovim delovanjem (zavihek Kako deluje), pripravili pa so tudi nazorna video navodila za branje e-knjig na različnih napravah: na mobilnih napravah s sistemom Android, na mobilnih napravah s sistemom iOS in na osebnih računalnikih.

Do izjemno bogate zbirke e-knjig predvsem v angleškem jeziku lahko dostopate preko e-Books na EbscoHostu.  Učence višjih razredov osnovnih šol, dijake, študente in vse radovedne odrasle vabimo, da obiščejo osupljivo Britansko knjižnico preko portala Britannica, kjer lahko dobite  verodostojne informacije o vsem, kar vas zanima, in sicer v različnih oblikah (članki, slike, slovarji, video posnetki, časopisi, revije, spletne strani …). Prebirate lahko časopise in revije iz zbirke PressReader v različnih jezikih in iz vsega sveta (v slovenščini je na voljo Večer, Dnevnik in Nedeljski dnevnik).

Vpis lahko opravite samostojno preko spletnega obrazca (https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu), kamor vnesete svoje osebne podatke, kot so navedeni na vašem osebnem dokumentu. Članstvo bo veljalo samo za čas izrednega  zaprtja knjižnice; če boste  kasneje želeli uporabljati tudi druge storitve knjižnice, pa lahko ob prvem obisku uredite člansko izkaznico ter s podpisom potrdite vaše osebne podatke ter plačate vpisnino. Spletni vpis je namenjen le polnoletnim fizičnim osebam.

V pomoč vam prilagamo Navodila za spletni vpis in

Pravilnik o splošnih pogojih poslovanja Knjižnice Bena Zupančiča Postojna.